نیره پیروزبخت
نیره پیروزبخت (زاده 1338) اولین رئیس زن سازمان استاندارد ایران است.
زندگینامه
نیره پیروزبخت در 4 تیرماه 1338 در خانوادهای مذهبی متولد شد. جد پدری و مادریاش از روحانیون بودند. پدرش ریاست شعبات مختلف بانک ملی در تهران و شهرستانها را برعهده داشت و علاوه بر نیره دارای یک دختر و پسر دیگر بود. نیره پیروزبخت در سال 1369 با همسرش که فارغالتحصیل رشته مکانیک دانشگاه علم و صنعت است ازدواج کرد. حاصل این ازدواج یک دختر و یک پسر است.
تحصیلات
نیره پیروزبخت در دوران تحصیل دانشآموز سختکوشی بود که علاوه بر درس، به مطالعه خارج از دروس از قبیل روزنامهنگاری، فیلمسازی میپرداخت و با عضویت در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در هستههای مطالعاتی، روزنامهنگاری، نقد کتاب و فیلمسازی فعالیت میکرد و موفق به دریافت مقام دوم در روزنامهنگاری در سطح منطقه آموزش و پرورش محل تحصیل خود شد. او تحصیلات ابتدایی را در دبستان همایون واقع در خیابان پیروزی و تحصیلات تکمیلی را در دبیرستان آذرمیدخت شرقی در خیابان مجاهدین اسلام به پایان رساند. پیروزبخت در سال 1364 در رشته مهندسی مواد گرایش ریختهگری در مقطع کارشناسی از دانشگاه علم و صنعت فارغالتحصیل شد.
فعالیتهای شغلی
نیره پیروزبخت پس از فارغالتحصیلی در دانشگاه با وجود محدودیتهای موجود برای اشتغال در رشته ریختهگری برای زنان، در مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران استخدام شد. نیره پیروزبخت پس از استخدام در مؤسسه استاندارد تا سال 1371 کارشناس متالورژی بود. از سال 1371 تا 1378 کارشناس مسئول آزمایشگاه متالورژی بوده و پس از آن تا نیمه دوم سال 1385 سمت مدیرکل مکانیک و فلزشناسی این مؤسسه را برعهده داشت. همچنین از دیگر سمت های نیره پیروزبخت مدیرکل بازرسی کالا و امور صادرات و واردات مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران بود. نیره پیروزبخت سابقه تدریس دروس متالوگرافی و آزمایشگاه متالورژی مکانیکی در دانشگاه آزاد اسلامی را نیز دارد.[۱]پیروزبخت مدیرمسئول ماهنامه اندازهشناسی سازمان ملی استاندار ایران نیز بوده است. او در دی ماه سال 1392 به مدت 3 سال به عنوان رئیس سازمان ملی استاندارد ایران منصوب شد. او در سال 1399 بازنشسته شد.
خدمات
- تکمیل و تجهیز چندین آزمایشگاه در مؤسسه استاندارد از قبیل آزمایشگاه متالورژی، کنترلهای چندکاره وسایل گازسوز، اجاق گاز، آبگرمکن، بخاری گازی، ایمنی اسباببازی کودکان
- ساماندهی و پیشنهاد اجرای اجباری استاندارد بسیاری از محصولات و قطعات از قبیل خودرو، دیگ بخار، فولاد ساختمانی
- تجهیز آزمایشگاههای وسایل گازسوز در 4 استان کشور با هدف بهینهسازی مصرف انرژی، با سوخت فسیلی در راستای اجرای بند الف ماده 121 قانون برنامه سوم توسعه
- انجام طرح استراتژیک تجهیز آزمایشگاه ملی فولاد در 2 استان شمال کشور با هدف کنترل کیفیت محصولات فولادی وارداتی از کشورهای آسیای میانه از واردات کالای مرغوب به منظور حمایت از تولیدکنندگان داخلی، جلوگیری از خروج بیرویه ارز، ایمنسازی ساخت و سازها به ویژه در مقابل زلزله با استفاده از آهنآلات ساختمانی وارداتی که در حد استاندارد معتبر باشند.
- انجام مطالعات لازم در زمینه ایمنسازی سیلندرهای گاز مایع در چرخه سراسر ایران که مورد تصویب شورای عالی استاندارد قرار گرفت و در نتیجه کمیته مرکزی نظارت بر بازسازی، نوسازی و جایگزینی شیر و سیلندر گاز مایع به ریاست اینجانب و کمیته استانی در سراسر ایران تشکیل شد.
- تدوین و شروع به اجرای اجباری استاندارد آسانسورهای برقی به منظور ساماندهی به این صنعت و ایمنسازی آن و اطمینان خاطر مصرفکنندگان
- بررسی و مشکلات مرتبط با ایمنی کودکان در 4 حوزه و زمینه مختلف: اسباببازی و وسایل کودکان، پارکها و وسایل بازی موجود در پارکها، شهربازیها و مهدکودکها. این بررسیها منجر به این امر شد که استاندارهای مرتبط با اسباببازی و وسایل کودکان تدوین شود و آزمایشگاههای مجهزی نیز در این زمینه با استفاده از توان داخلی تجهیز گردد. در زمینه پارکها نیز استانداردهای ملی تدوین شد و پیشنهاد اجرای اجباری آن توسط این مدیریت به شورای عالی استاندارد ارائه و تصویب شد.
- در زمینه مهدکودکها استانداردهای مربوط تدوین شد و چندین مهدکودک موجود در کشور نیز علامت استاندارد تشویقی دریافت نمودند.
- پیشنهاد اجرای اجباری استاندارد ماشینآلات پخت نان به لحاظ تأمین امنیت غذایی عامه مردم
- با تشکیل کمیته نظارت بر طلا و کنترل همهجانبه مصنوعات طلا به لحاظ اهمیت اقتصادی امر، آمار مصنوعات طلا با عیار پایین در سراسر کشور از 60 درصد در سال 80 به 13 درصد در سال 85 کاهش پیدا کرد.
- اولین نفر و مدیری که طرح مشارکت بخش خصوصی را داد به نحوی که اولین آزمایشگاه همکار در مؤسسه از طرف نیره پیروزبخت ممیزی و تأیید صلاحیت شد و اولین شرکت بازرسی فنی نیز توسط او به همکاری خوانده شد.
- اجرای استانداردهای معیار مصرف انرژی در تجهیزات انرژی بر همانند یخچال، فریزر، کولر، بخاری گازسوز، آبگرمکن گازسوز که برچسب مصرف انرژی این وسایل پیاده شد.
- پیشنهاد طرح ردیابی کالاهای وارداتی به مراجع ذیربط همانند گمرک، وزارت بازرگانی و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز
- پیشنهاد طرح ثبت برندهای معتبر بینالمللی و اجرای آن
عضویت در کمیتهها، انجمنها و مجامع مختلف
نیره پیروزبخت عضو هیئت مدیره انجمن علمی ریختهگری به مدت 10 سال بود و از حضور اساتید این حوزه همچون جلال حجازی و پرویز دوامی بهره برد. همچنین او عضو هیئت ویژه انجمن علمی ریختهگری، سرپرست دفتر امور زنان مؤسسه استاندارد، عضو شورای مشاوران نشریه علمی ریختهگری، رئیس کمیته کشوری نظارت بر بازسازی، نوسازی و جایگزینی شیر و سیلندر گاز مایع، رییس کمیته کشوری نظارت بر مصنوعات طلا، رییس کمیته فنی آسانسور، عضو هیئت امنا مرجع ملی صنعت جوش کشور، دبیر هیأت ارزیاب شرکتهای بازرسی کننده سورویانس، عضو کمیته دائمی مدیریت کیفیت در صادرات که با مسؤولیت سازمان توسعه تجارت تشکیل شده است و عضو کمیته کاهش تشریفات گمرکی و کمیته انتخاب صادرکننده نمونه بود.
همچنین او عضو کمیته بهرهوری و صنعت، عضو شورای مشاوران هیئت تحریریه مجله علمی ریختهگری، عضو کمیته برنامهریزی شبکه اطلاعرسانی مدیریتی مؤسسه استاندارد، نماینده مؤسسه در شورای پژوهشهای علمی کشور، عضو کمیسیونهای نهایی اجلاسیههای تدوین استانداردهای بینالمللی در ارتباط با جوشکاری، آزمونهای مکانیکی و فولاد در کشورهای آلمان، فرانسه و دانمارک و شرکت در کنگره بینالمللی جوشکاری در سال 2002 در کشور دانمارک.
آثار
مقالات
- مفاهيم كنترل كيفيت و نقش آن در پيشرفت تكنولوژی ريختهگری
- مفاهيم استاندارد و نقش آن در تكنولوژی ريختهگری
- بررسی منابع ايجاد خلل و خرج در جوشكاری به روش GMAW
- نگرشی بر وضعيت قراضههای آهن در ايران
- صنايع كوچک و نقش آن در بهرهوری و اقتصاد ملی
- استاندارد، صنعت و حقوق مصرفكنندگان
- حقوق مصرفكننده و ارزيابی انطباق
- مفاهيم استاندارد و خدمات مهندسی
- تجارت جهانی و استاندارد
- استاندارد، بازرسی و تجارت جهانی
- پژوهش و توسعه، تکنولوژی و خدمات مهندسی
مقالات دیگر پیروزبخت در نشریات مختلفی همچون استاندارد و صنعت ریختهگری چاپ شده است.[۱]
مفاخر
- کارشناس نمونه استاندارد در سراسر ایران در سال 1367
- دریافت لوح تقدیر دستگاه فعال دولتی در رابطه با مراکز امور مشارکت زنان نهاد ریاست جمهوری در سال 1381
- دریافت تقدیرنامه دومین جشنواره خاتم دانشگاه علم و صنعت ایران در سال 1380
- دریافت تقدیرنامه سومین جشنواره خاتم دانشگاه علم و صنعت ایران در سال 1381
- برگزیده توسعه صنعتی از طرف جشنواره خاتم دانشگاه علم و صنعت ایران در سال 1382 که نیره پیروزبخت اولین زن منتخب تحت این عنوان بود.
- کسب عنوان مهندس برجسته از جامعه ریختهگران ایران در سال 1383
- دریافت لوح تقدیر از نهاد ریاست جمهوری، مرکز امور مشارکت زنان به عنوان یکی از بانوان فعال در عرصه مدیریت زنان در سال 1384[۱]
- کسب عنوان مهندس برجسته کشور در سال 1396[۱]
منابع
تدوین: حکمت بروجردی