صدرالملوک بزرگنیا
صدرالملوک سهامی (بزرگنیا) (1298-1393) نماینده دوره بیست و دوم و بیست و سوم مجلس شورای ملی از شهرستان خواف از توابع استان خراسان بود.
زندگینامه
صدرالملوک صدری معروف به صدرالملوک بزرگنیا فرزند امیرحسین در سال 1298 در مشهد به دنیا آمد. وی از نوادگان سهامالدوله والی خراسان و نایبالتولیه آستان قدس رضوی است. صدرالملوک علاوه بر تحصیل در مدارس جدید و اخذ دیپلم ادبی در مشهد، نزد معلمان خصوصی به تعلیم ادبیات فارسی نیز پرداخت و دوره ادبیات را به پایان رساند.[۱] او در سن 16 سالگی با علی بزرگنیا (صدرالتجار)، بازرگان معروف مشهد و نماینده پنج دوره مجلس شورای ملی ازدواج کرد. سهامی پس از گرفتن مدرک دیپلم در وزارت آبادانی و مسکن مشغول به کار شد. حاصل ازدواج بانو صدرالملوک سهامی و علی بزرگنیا، چهار فرزند به نامهای فاطمه، پروین، عباس و یوسف است.[۱] در سال 1317 دخترش فاطمه بزرگنیا (مترجم) به دنیا آمد که در کودکی به فلج اطفال مبتلا شد اما علیرغم معلولیت جسمی با کمک و توجه خاص صدرالملوک، در دانشگاه به تحصیل پرداخت.
صدرالملوک بزرگنیا به همراه ایراندخت اقبال، نمایندهٔ گناباد، تنها زنان نماینده از حوزههای انتخابیه خراسان در مجلس شورای ملی دورهٔ بیست و سوم بودند.[۲] وی سرانجام در 14 مهر 1393 درگذشت.[۱]
فعالیتهای اجتماعی و سیاسی
سهامی فعالیتهای اجتماعی را با عضویت در «جمعیت خیریه راه نو» که توسط «مهرانگیز دولتشاهی» تأسیس شده بود آغاز کرد و برای حقوق زنان تلاش بسیاری کرد. او در دی ماه 1343، به سمت رئیس اداره مددکاری و سپس در 21 شهریور 1344، به سمت رئیس اداره اطلاعات و روابط عمومی وزارت آبادانی و مسکن منصوب شد.[۱] وی از بدو تأسیس «حزب ایران نوین» به عضویت آن حزب درآمد و رئیس دفتر امور حزبی نخست وزیر وقت «امیر عباس هویدا» بود.[۳] در مردادماه 1346 به عنوان کاندیدای این حزب، ابتدا در انتخابات مجلس مؤسسان سوم شرکت کرد و موفق شد به عنوان نماینده تهران به این مجلس راه یابد. سپس در مهرماه همین سال در دوره بیست و دوم مجلس شورای ملی به جای دکتر غلامرضا مبین با اکثریت 9925 رأی از 10001 رأی به نمایندگی مردم خواف انتخاب گردید.[۱] وی در سال 1350 در دوره بیست و سوم نیز با اکثریت 9841 رأی از 9984 رأی نماینده مردم خواف در مجلس بود.[۲] او در کمیسیونهای آبادانی، مسکن، علوم و آموزش عالی مجلس عضویت داشته و در دوره بیست و سوم نیز عضو و منشی هیئت رئیسه بوده است. از جمله اقدامات او در دوره نمایندگی، تأمین آب لولهکشی، احداث حمام و همچنین رفع مشکل طوفان شن در شهرستان خواف بوده است.[۱]
صدرالملوک بزرگنیا به واسطه معلولیت فرزندش وارد عرصه فعالیتهای اجتماعی معلولان نیز شده و پس از درگذشت دخترش فاطمه بزرگنیا در سال 1381 به جای او عضو هیئت امنای انجمن معلولان ضایعات نخاعی شد.
منابع
- ↑ ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ ۱٫۳ ۱٫۴ نظری، منوچهر (1395). زنان در عرصه قانونگذاری ایران (1285-1395ش). تهران: کویر، صص187-188.
- ↑ زندگینامه نمایندگان زن در مجلس سنا و شورا (دوران قبل و بعد از انقلاب اسلامی)(1380). تهران: مرکز امور مشارکت زنان، واحد اطلاعرسانی زنان.
- ↑ پیرنیا، منصوره (1374). سالار زنان ایران. واشنگتن: مهر ایران، ص138.