رزا منتظمی
فاطمه بحرینی مشهور به رزا منتظمی (۱۳۰۱ - ۱۳۸۸)، متولد تهران، استاد آشپزی و نویسنده کتاب مشهور هنر آشپزی
https://opac.nlai.ir/opac-prod/search/briefListSearch.do?command=FULL_VIEW&classType=2&id=130233&pageStatus=1
مجله پیام زن (1391). شهریور 1391. شماره 246.
زندگینامه
فاطمه بحرینی مشهور به رزا منتظمی در روز سیزدهم مردادماه در شهسوار به دنیا آمد. پدرش سید مرتضی بصیرالسلطنه بحرینی بود. در پنج سالگی اولین بار آشپزی کرد و این غذا به مذاق پدرش بسیار خوش آمد. او دختری با استعداد بود و در امتحانات نهایی دورهی ابتدایی بین مدارس دخترانه و پسرانه شاگرد اول شد.[۱] رزا با عبدالعلی منتظمی ازدواج کرد که حاصل این ازدواج یک دختر به نام بهرخ است. رزا منتظمی در اول آبان ۱۳۸۸ درگذشت و در آرامگاه خانوادگی بحرینی (بصیرالسلطنه) به خاک سپرده شد.
او خود ناشر کتاب بود و اغلب کتابفروشها برای گرفتن کتاب به خانهاش در خیابان بهار شیراز میرفتند. [۲]
آموزش
منتظمی از سال 1337 در تهران کلاس آشپزی و شیرینی پزی برگزار کرد و هزاران نفر از بانوان و دوشیزگان در این کلاس با فن ظریف آشپزی و شیرینی پزی آشنا شدند. [۱]
هنر آشپزی: مجموعه غذاهای ایرانی و فرنگی (1361). تهران: بی جا.
https://opac.nlai.ir/opac-prod/search/briefListSearch.do?command=FULL_VIEW&id=521820&pageStatus=1&sortKeyValue1=sortkey_title&sortKeyValue2=sortkey_author
هنر آشپزی: مجموعه غذاهای ایرانی و ملل مختلف (1378). تهران: کتاب ایران.
https://opac.nlai.ir/opac-prod/search/briefListSearch.do?command=FULL_VIEW&id=1199021&pageStatus=1&sortKeyValue1=sortkey_title&sortKeyValue2=sortkey_author
اولین چاپ کتاب هنر آشپزی در سال 1347 و با ششصد دستور غذایی آماده و منتشر شد. او در هر چاپ کوشش می نمود تا کتاب کامل تری را در اختیار خوانندگان قرار دهد. در نهایت در چاپ هفتم کتاب هنر آشپزی، نهصد و پنجاه دستورغذایی آماده و منتشر شد. کتاب با مبحثی به نام هنر پذیرایی شروع می شود در این مبحث به چگونگی فراهم نمودن تدارکات برای انواع مهمانی ها، طرز چیدن و آرایش میز غذا، شیوه پذیرایی هنگام صبحانه، ناهار، چای عصرانه و شام و پذیرایی ایستاده به تفصیل توضیح داده می شود. [۲]
فكر تأليف كتاب آشپزي در سال 1341 و چهار سال پس از داير شدن كلاسهايش به ذهن او خطور کرد. او که میخواست همه مدم ایران بتوانند به آموزشهای آشپزی او دسترسی داشته باشند به فكر تأليف كتاب آشپزی افتاد. تأليف كتاب دو سال طول كشید و عاقبت در سال 1343 كتابش را در يكجلد و با 600 دستورپخت روانه بازار کرد. [۳]
چاپ چهل و یکم اثر وی در دو جلد منتشر شد و طرز تهیه بیش از 1700 غذای ایرانی و خارجی در آن آمده است.
https://hawzah.net/fa/Magazine/View/3992/7958/104019/%DB%8C%D8%A7%D8%AF%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%D8%B1%D8%B2%D8%A7-%D9%85%D9%86%D8%AA%D8%B8%D9%85%DB%8C%D8%8C-%D8%B3%D8%B1%D9%85%D8%B1%D8%A8%DB%8C-%DA%A9%D8%AF%D8%A8%D8%A7%D9%86%D9%88%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86!
هدف
رزا منتظمی برای هدایت و راهنمایی دوشیزگان جوان و بانوانی که طی سال های تحصیلی فراغتی برای آموختن آشپزی نداشتند و امکان شرکت در کلاس های خصوصی را هم نداشتند مجموعه ای گردآوری نمود که در آموزش و تمرین تهیه انواع غذاها در حقیقت مربی و معلم آن ها باشد. انگیزه او از تهیه این کتاب با کسب تجربه طولانی این بود که خانواده ها و هموطنانش با تجربه کم بتوانند به تهیه غذای لذیذ و استفاده کامل از مواد اولیه که با قیمتی گران تهیه می شود موفق شوند. در واقع وی در نقش یک معلم دقیق و مجرب افراد را در تهیه انواع خوراک های ایرانی و غذاهای مرسوم بین المللی و بعضی از خوراک های خاص کشورهای مختلف به بهترین صورت راهنمایی میکرد.
منتظمی، رزا (بیتا). هنر آشپزی. تهران: شرکت افست سهامی عام. مقدمه.
استقبال زنان ایرانی از این کتاب بیش از تصور بود، به طوری که تا سال 1385 به چهل و چهارمین چاپ رسید.
بلوکباشی، علی (1392). آشپز و آشپزخانه. تهران: جاوید. ص215.
کتاب هنر آشپزی در زمان حیات نویسندهاش بیش از پنجاه بار تجدید چاپ شد و حدود یک میلیون نسخه از آن به فروش رسید. او مدتها کتابش را در خانه شخصیاش میفروخت و در سالهای پس از انقلاب از فروش این کتاب امرارمعاش میکرد.[۴]