دائرهالمعارف زن ایرانی
دائرةالمعارف زن ایرانی، عنوان مجموعه دو جلدی است که در قالب 918 صفحه اصلی و چهل صفحه مقدماتی به سرپرستی دکتر مصطفی اجتهاد و 121 مؤلف، مشاور و ویراستار و پانزده عضو شورای علمی به سفارش مرکز امور مشارکت زنان ریاست جمهوری و اجرای بنیاد دانش نامه بزرگ فارسی، تدوین یافته است. هدف دائرةالمعارف مزبور، اطلاع رسانی درباره زن ایرانی در همه زمینه ها، اعم از سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی می باشد؛ به گونه ای که خواننده بتواند ذیل هر مدخل به آخرین دانسته های لازم و کافیِ زمان خود دسترسی پیدا کند. مخاطبان دائره المعارف، طیف دانشگاهی و غیر دانشگاهی، اعم از متخصص و غیرمتخصص را در برمی گیرد. علاوه بر این، بنای نویسندگان این بوده است که در کمترین حجم، بیشترین اطلاعات را به خصوص در زمینه اطلاعات پایه، ارائه دهند. بخش مهمی از دائرةالمعارف (حدود 40 مدخل اصلی) به مباحث فقهی ـ حقوقی زنان اختصاص دارد.
اولی دانشنامه زن ایرانی است که به پیشنهاد دفتر مشارکت زنان و با همکاری بنیاد دائره المعارف بزرگ اسلامی در دوران ریاست جمهوری آقای خاتمی(1382) تدوین شد. هدف غایی این اثر معرفی زن ایرانی و شناساندن سهم او در تحولات سیاسی ، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ایران در دوره های مختلف تاریخی است. این دایره المعارف دارای رویکردی ملی و مذهبی است. از همین رو به زندگی زنان تاثیرگذار در فرهنگ مردم ایران هم عنایت داشته است.
موضوع این دایره المعارف، زن و نقش وی در زندگی اجتماعی انسان ها در طول تاریخ است. از جمله اهداف دایره المعارف زن ایرانی اطلاع رسانی به عنوان هدف نهایی و غایی تخصص دایره المعارف نویسی است.
دایره المعارف زن ایرانی نیز بر آن بوده است تا با طیف وسیعی از مخاطبان دانشگاهی و غیردانشگاهی ارتباط برقرار کند. از این رو شیوه ارائه اطلاعات، یا به بیان دیگر، زبان دایره المعارف به گونه ای انتخاب شده که هم خاص و هم عام، خود را مخاطب احساس کنند.
دایره المعارف زن ایرانی کوشیده است تا در کمترین حجم، بیشترین اطلاعات ممکن را ارائه دهد و از زیاده گویی پرهیز کند تا برای پژوهشگران اطلاعات پایه فراهم آورد.
دایره المعارف زن ایرانی، مجموعه ای از مقالات درباره زن ایرانی است. هدف نهایی و غایی این دایره المعارف، معرفی زن ایرانی و شناساندن سهم او در تحولات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ایران در دوره های مختلف تاریخی است.
عبارت زن ایرانی در عنوان این دایره المعارف خصوصیات زن یا زنان ایرانی را بیان می کند. زنانی که ایرانی نژاد نیستند و یا تبار ایرانی ندارند، اما بر جامعه، بر فرهنگ و یا بر تمدن ایران زمین تأثیر گذاشته و یا می گذارند، از جمله زنان ایرانی دانسته شده اند، حتی ممکن است که این زنان هیچ گاه به خاک ایران زمین پا نگذاشته اند و هرگز در جامعه ایرانی حضور فیزیکی پیدا نکرده باشند، اما در شمار زنان ایرانی قرار گیرند؛ برای مثال حضرت فاطمه زهرا (س)، تبار ایرانی ندارند، اما برجسته ترین شخصیت زن در فرهنگ ایران است.
دایرهالمعارف زن ایرانی (1382). بهسرپرستی مصطفی اجتهادی؛ دبیر دایرهالمعارف و سرپرست بخش مدخل گزینی محسن بهلولیفسخودی؛ سرویراستار اسداله معظمیگودرزی؛ بهسفارش مرکز امور مشارکت زنان ریاست جمهوری. تهران: بنیاد دانشنامه بزرگ فارسی. ج1. پیشگفتار. صص بیست و چهار و بیست و پنج.
نویسندگان
مدخلها
این دانشنامه با 2115 مدخل در 918 صفحه و در دوجلد چاپ شده است و از اصطلاحات، نامهاي امكنه، اشخاص، نهادها، نشريات و اسناد زنانه، در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است .