تفاوت میان نسخه‌های «رزا منتظمی»

از دانشنامه الکترونیکی زنان
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی «فاطمه بحرینی مشهور به رزا منتظمی (۱۳۰۱ - ۱۳۸۸)، متولد تهران، استاد آشپزی و نویسنده کتاب مشهور ''هنر آشپزی'' <nowiki>https://opac.nlai.ir/opac-prod/search/briefListSearch.do?command=FULL_VIEW&classType=2&id=130233&pageStatus=1</nowiki> ''مجله پیام زن'' (1391). شهریور 1391. شماره 246. '''زندگی‌نامه''' فاطمه بحری...» ایجاد کرد)
 
سطر ۸: سطر ۸:
'''زندگی‌نامه'''
'''زندگی‌نامه'''


فاطمه بحرینی مشهور به رزا منتظمی در روز سیزدهم مردادماه در شهسوار به دنیا آمد. پدرش سید مرتضی بصیرالسلطنه بحرینی بود. در پنج سالگی اولین بار آشپزی کرد و این غذا به مذاق پدرش بسیار خوش آمد. او دختری با استعداد بود و در امتحانات نهایی دوره‌ی ابتدایی بین مدارس دخترانه و پسرانه شاگرد اول شد.[https://hawzah.net/fa/Magazine/View/3992/7958/104019/%DB%8C%D8%A7%D8%AF%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-D8%A7%D9%86%D9%88%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%DB%D8%B1%D8%B2%D8%A7-%D9%85%D9%86%D8%AA%D8%B8%D9%85%DB%8C%D8%8C-%D8%B3%D8%B1%D9%85%D8%B1%D8%A8%DB%8C-%DA%A9%D8%AF%D8%A8%%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86!] رزا با عبدالعلی منتظمی ازدواج کرد که حاصل این ازدواج یک دختر به نام بهرخ است.  رزا منتظمی در اول آبان ۱۳۸۸ درگذشت و در آرامگاه خانوادگی بحرینی (بصیرالسلطنه) به خاک سپرده شد.
فاطمه بحرینی مشهور به رزا منتظمی در سیزده مرداد 1301 در شهسوار به دنیا آمد. پدرش سید مرتضی بصیرالسلطنه بحرینی بود. در پنج سالگی اولین بار آشپزی کرد و این غذا به مذاق پدرش بسیار خوش آمد. او دختری با استعداد بود و در امتحانات نهایی دوره‌ی ابتدایی بین مدارس دخترانه و پسرانه شاگرد اول شد.[https://hawzah.net/fa/Magazine/View/3992/7958/104019/%DB%8C%D8%A7%D8%AF%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-D8%A7%D9%86%D9%88%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%DB%D8%B1%D8%B2%D8%A7-%D9%85%D9%86%D8%AA%D8%B8%D9%85%DB%8C%D8%8C-%D8%B3%D8%B1%D9%85%D8%B1%D8%A8%DB%8C-%DA%A9%D8%AF%D8%A8%%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86!] رزا با عبدالعلی منتظمی ازدواج کرد که حاصل این ازدواج یک دختر به نام بهرخ است.  رزا منتظمی در اول آبان ۱۳۸۸ درگذشت و در آرامگاه خانوادگی بحرینی (بصیرالسلطنه) به خاک سپرده شد.


او خود ناشر کتاب بود و اغلب کتاب‌فروش‌ها برای گرفتن کتاب به خانه‌اش در خیابان بهار شیراز می‌رفتند. [https://akharinkhabar.ir/girly/9242398]




=== آموزش ===
=== آموزش ===
منتظمی از سال 1337 در تهران کلاس آشپزی و شیرینی پزی برگزار کرد و هزاران نفر از بانوان و دوشیزگان در این کلاس با فن ظریف آشپزی و شیرینی پزی آشنا شدند. <ref>منتظمی، رزا (بی‌تا). ''هنر آشپزی''. تهران: شرکت افست سهامی عام. مقدمه.</ref>
منتظمی از سال 1337 در تهران کلاس آشپزی و شیرینی پزی برگزار کرد و زنان زیادی در این کلاس با فن آشپزی و شیرینی پزی آشنا شدند. <ref>منتظمی، رزا (بی‌تا). ''هنر آشپزی''. تهران: شرکت افست سهامی عام. مقدمه.</ref>


=== کتاب ===
فكر تأليف كتاب آشپزي در سال 1341  و  چهار سال  پس از داير شدن كلاس‌هايش به ذهن او خطور کرد.  او که میخواست همه مردم ایران بتوانند به آموزشهای آشپزی او به سهولت دسترسی داشته باشند اقدام به نوشتن دستورالعملهای هر غذا کرد. این کار دو سال  به طول انجامید و عاقبت در سال 1343 كتاب آشپزی او در يك‌جلد و با 600 دستورپخت در دویست صفحه انتشار یافت. [https://khabarcanada.ca/%D8%B1%D9%8F%D8%B2%D8%A7-%D9%85%D8%AB%D9%84-%DA%AF%D9%84-%D8%B3%D8%B1%D8%AE/] رزا منتظمی در هر چاپ تعدادی دستور جدید بر دستورهای طبخ قبلی می افزود به گونه ای که در چاپ هفتم کتاب ''هنر آشپزی''، با نهصد و پنجاه دستورغذایی آماده و منتشر شد. چاپ چهل و یکم اثر وی در دو جلد منتشر شد و طرز تهیه بیش از 1700 غذای ایرانی و خارجی  در آن آمد.[https://hawzah.net/fa/Magazine/View/3992/7958/104019/%DB%8C%D8%A7%D8%AF%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%D8%B1%D8%B2%D8%A7-%D9%85%D9%86%D8%AA%D8%B8%D9%85%DB%8C%D8%8C-%D8%B3%D8%B1%D9%85%D8%B1%D8%A8%DB%8C-%DA%A9%D8%AF%D8%A8%D8%A7%D9%86%D9%88%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86!]


==== بخشها ====
کتاب با مبحثی به نام '''هنر پذیرایی''' شروع می شود در این مبحث به چگونگی فراهم نمودن تدارکات برای انواع مهمانی ها، طرز چیدن و آرایش میز غذا، شیوه پذیرایی هنگام صبحانه، ناهار، چای عصرانه و شام و پذیرایی ایستاده به تفصیل توضیح داده می شود. <ref>منتظمی، رزا (بی‌تا). ''هنر آشپزی''. تهران: شرکت افست سهامی عام. صص18-30.</ref>رزا منتظمی در تفکیک انواع غذا روش منحصر به فردی را به کار برد که بعدها در دیگر کتابهای آشپزی مورد استفاده قرار گرفت. او انواع غذا ها را در دسته های مختلف قرار داد؛ از جمله میتوان به انواع سالاد، سس، سوپ، آش، پلو ، پاستا، خوراک، خورشت ، دسر، شیرینی خشک، شیرینی تر و کیک اشاره کرد. تفکیک غذاهای ایرانی از فرنگی و نیز شیرینیهای ایرانی از فرنگی از ویژگیهای این کتاب است.


''ه‍ن‍ر آش‍پ‍زی‌: م‍ج‍م‍وع‍ه‌ غ‍ذاه‍ای‌ ای‍ران‍ی‌ و ف‍رن‍گ‍ی‌'' (1361). تهران: بی جا.
استقبال زنان ایرانی از کتاب ''هنر آشپزی'' بیش از تصور بود، به طوری که تا سال 1385 به چهل و چهارمین چاپ رسید.<ref>بلوکباشی، علی (1392). ''آشپز و آشپزخانه''. تهران: جاوید. ص215.</ref>
تا پیش از گسترش و عمومیت یافتن کاربرد اینترنت، این کتاب بخش جدایی ناپذیر زندگی نوعروسهای ایرانی بود و تقریبا همه عروسها یک نسخه از آن را در اختیار داشتند، به گونه ای که در زمان حیات نویسنده‌ بیش از پنجاه بار تجدید چاپ شد و حدود یک میلیون نسخه از آن به فروش رسید. او خود ناشر کتاب بود و اغلب کتاب‌فروش‌ها برای گرفتن کتاب به خانه‌اش در خیابان بهار شیراز می‌رفتند. [https://akharinkhabar.ir/girly/9242398]
او در هر چاپ کوشش می نمود تا کتاب کامل تری را در اختیار خوانندگان قرار دهد. در نهایت


<nowiki>https://opac.nlai.ir/opac-prod/search/briefListSearch.do?command=FULL_VIEW&id=521820&pageStatus=1&sortKeyValue1=sortkey_title&sortKeyValue2=sortkey_author</nowiki>




''هنر آشپزی: مجموعه غذاهای ایرانی و ملل مختلف'' (1378). ‫تهران‏‫: کتاب ایران.
<nowiki>https://opac.nlai.ir/opac-prod/search/briefListSearch.do?command=FULL_VIEW&id=1199021&pageStatus=1&sortKeyValue1=sortkey_title&sortKeyValue2=sortkey_author</nowiki>
اولین چاپ کتاب ''هنر آشپزی'' در سال 1347 و با ششصد دستور غذایی آماده و منتشر شد. او در هر چاپ کوشش می نمود تا کتاب کامل تری را در اختیار خوانندگان قرار دهد. در نهایت در چاپ هفتم کتاب ''هنر آشپزی''، نهصد و پنجاه دستورغذایی آماده و منتشر شد. کتاب با مبحثی به نام '''هنر پذیرایی''' شروع می شود در این مبحث به چگونگی فراهم نمودن تدارکات برای انواع مهمانی ها، طرز چیدن و آرایش میز غذا، شیوه پذیرایی هنگام صبحانه، ناهار، چای عصرانه و شام و پذیرایی ایستاده به تفصیل توضیح داده می شود. <ref>منتظمی، رزا (بی‌تا). ''هنر آشپزی''. تهران: شرکت افست سهامی عام. صص18-30.</ref>
فكر تأليف كتاب آشپزي در سال 1341  و  چهار سال  پس از داير شدن كلاس‌هايش به ذهن او خطور کرد.  او که میخواست همه مدم ایران بتوانند به آموزشهای آشپزی او  دسترسی داشته باشند به فكر تأليف كتاب آشپزی  افتاد. تأليف كتاب دو سال طول كشید و عاقبت در سال 1343 كتابش را در يك‌جلد و با 600 دستورپخت روانه بازار کرد. [https://khabarcanada.ca/%D8%B1%D9%8F%D8%B2%D8%A7-%D9%85%D8%AB%D9%84-%DA%AF%D9%84-%D8%B3%D8%B1%D8%AE/]
چاپ چهل و یکم اثر وی در دو جلد منتشر شد و طرز تهیه بیش از 1700 غذای ایرانی و خارجی  در آن آمده است.
<nowiki>https://hawzah.net/fa/Magazine/View/3992/7958/104019/%DB%8C%D8%A7%D8%AF%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%D8%B1%D8%B2%D8%A7-%D9%85%D9%86%D8%AA%D8%B8%D9%85%DB%8C%D8%8C-%D8%B3%D8%B1%D9%85%D8%B1%D8%A8%DB%8C-%DA%A9%D8%AF%D8%A8%D8%A7%D9%86%D9%88%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86</nowiki>!
'''هدف'''
رزا منتظمی برای هدایت و راهنمایی دوشیزگان جوان و بانوانی که طی سال های تحصیلی فراغتی برای آموختن آشپزی نداشتند و امکان شرکت در کلاس های خصوصی را هم نداشتند مجموعه ای گردآوری نمود که در آموزش و تمرین تهیه انواع غذاها در حقیقت مربی و معلم آن ها باشد. انگیزه او از تهیه این کتاب با کسب تجربه طولانی این بود که خانواده ها و هموطنانش با تجربه کم بتوانند به تهیه غذای لذیذ و استفاده کامل از مواد اولیه که با قیمتی گران تهیه می شود موفق شوند. در واقع وی در نقش یک معلم دقیق و مجرب افراد را در تهیه انواع خوراک های ایرانی و غذاهای مرسوم بین المللی و بعضی از خوراک های خاص کشورهای مختلف به بهترین صورت راهنمایی می‌کرد.
منتظمی، رزا (بی‌تا). ''هنر آشپزی''. تهران: شرکت افست سهامی عام. مقدمه.
استقبال زنان ایرانی از این کتاب بیش از تصور بود، به طوری که تا سال 1385 به چهل و چهارمین چاپ رسید.
بلوکباشی، علی (1392). ''آشپز و آشپزخانه''. تهران: جاوید. ص215.
کتاب هنر آشپزی در زمان حیات نویسنده‌اش بیش از پنجاه بار تجدید چاپ شد و حدود یک میلیون نسخه از آن به فروش رسید. او مدت‌ها کتابش را در خانه شخصی‌اش می‌فروخت و در سال‌های پس از انقلاب از فروش این کتاب امرارمعاش می‌کرد.[https://khabarcanada.ca/%D8%B1%D9%8F%D8%B2%D8%A7-%D9%85%D8%AB%D9%84-%DA%AF%D9%84-%D8%B3%D8%B1%D8%AE/]


== منابع ==
== منابع ==

نسخهٔ ‏۱۰ آوریل ۲۰۲۳، ساعت ۱۰:۵۹

فاطمه بحرینی مشهور به رزا منتظمی (۱۳۰۱ - ۱۳۸۸)، متولد تهران، استاد آشپزی و نویسنده کتاب مشهور هنر آشپزی

https://opac.nlai.ir/opac-prod/search/briefListSearch.do?command=FULL_VIEW&classType=2&id=130233&pageStatus=1

مجله پیام زن (1391). شهریور 1391. شماره 246.


زندگی‌نامه

فاطمه بحرینی مشهور به رزا منتظمی در سیزده مرداد 1301 در شهسوار به دنیا آمد. پدرش سید مرتضی بصیرالسلطنه بحرینی بود. در پنج سالگی اولین بار آشپزی کرد و این غذا به مذاق پدرش بسیار خوش آمد. او دختری با استعداد بود و در امتحانات نهایی دوره‌ی ابتدایی بین مدارس دخترانه و پسرانه شاگرد اول شد.[۱] رزا با عبدالعلی منتظمی ازدواج کرد که حاصل این ازدواج یک دختر به نام بهرخ است. رزا منتظمی در اول آبان ۱۳۸۸ درگذشت و در آرامگاه خانوادگی بحرینی (بصیرالسلطنه) به خاک سپرده شد.


آموزش

منتظمی از سال 1337 در تهران کلاس آشپزی و شیرینی پزی برگزار کرد و زنان زیادی در این کلاس با فن آشپزی و شیرینی پزی آشنا شدند. [۱]

کتاب

فكر تأليف كتاب آشپزي در سال 1341 و چهار سال پس از داير شدن كلاس‌هايش به ذهن او خطور کرد. او که میخواست همه مردم ایران بتوانند به آموزشهای آشپزی او به سهولت دسترسی داشته باشند اقدام به نوشتن دستورالعملهای هر غذا کرد. این کار دو سال به طول انجامید و عاقبت در سال 1343 كتاب آشپزی او در يك‌جلد و با 600 دستورپخت در دویست صفحه انتشار یافت. [۲] رزا منتظمی در هر چاپ تعدادی دستور جدید بر دستورهای طبخ قبلی می افزود به گونه ای که در چاپ هفتم کتاب هنر آشپزی، با نهصد و پنجاه دستورغذایی آماده و منتشر شد. چاپ چهل و یکم اثر وی در دو جلد منتشر شد و طرز تهیه بیش از 1700 غذای ایرانی و خارجی در آن آمد.[۳]

بخشها

کتاب با مبحثی به نام هنر پذیرایی شروع می شود در این مبحث به چگونگی فراهم نمودن تدارکات برای انواع مهمانی ها، طرز چیدن و آرایش میز غذا، شیوه پذیرایی هنگام صبحانه، ناهار، چای عصرانه و شام و پذیرایی ایستاده به تفصیل توضیح داده می شود. [۲]رزا منتظمی در تفکیک انواع غذا روش منحصر به فردی را به کار برد که بعدها در دیگر کتابهای آشپزی مورد استفاده قرار گرفت. او انواع غذا ها را در دسته های مختلف قرار داد؛ از جمله میتوان به انواع سالاد، سس، سوپ، آش، پلو ، پاستا، خوراک، خورشت ، دسر، شیرینی خشک، شیرینی تر و کیک اشاره کرد. تفکیک غذاهای ایرانی از فرنگی و نیز شیرینیهای ایرانی از فرنگی از ویژگیهای این کتاب است.

استقبال زنان ایرانی از کتاب هنر آشپزی بیش از تصور بود، به طوری که تا سال 1385 به چهل و چهارمین چاپ رسید.[۳] تا پیش از گسترش و عمومیت یافتن کاربرد اینترنت، این کتاب بخش جدایی ناپذیر زندگی نوعروسهای ایرانی بود و تقریبا همه عروسها یک نسخه از آن را در اختیار داشتند، به گونه ای که در زمان حیات نویسنده‌ بیش از پنجاه بار تجدید چاپ شد و حدود یک میلیون نسخه از آن به فروش رسید. او خود ناشر کتاب بود و اغلب کتاب‌فروش‌ها برای گرفتن کتاب به خانه‌اش در خیابان بهار شیراز می‌رفتند. [۴] او در هر چاپ کوشش می نمود تا کتاب کامل تری را در اختیار خوانندگان قرار دهد. در نهایت



منابع

  1. منتظمی، رزا (بی‌تا). هنر آشپزی. تهران: شرکت افست سهامی عام. مقدمه.
  2. منتظمی، رزا (بی‌تا). هنر آشپزی. تهران: شرکت افست سهامی عام. صص18-30.
  3. بلوکباشی، علی (1392). آشپز و آشپزخانه. تهران: جاوید. ص215.