سفره نذری
انداختن سفره نذری یکی از مراسمهای آئینی زنانه است که در سراسر ایران در میان مسلمانان، زرتشتیان و کلیمیان برگزار میشود.
به نظر می آید نذر از بقایای سنت قربانی کردن افراد زنده در برابر خداوند است. با این تفاوت که در سفره، فرد بخشی از مالش را به خدا میدهد و درقبال آن درخواستش را از خداوند میگیرد. در سفره نذری این مال صرف اطعام میشود و معمولا با واسطه قراردادن یکی از شخصیتهای مقدس، فرد نذرکننده از خداوند طلب حاجت میکند، بدین ترتیب که اگر خداوند به واسطه وجاهت آن فرد مقدس درخواستش را ادا کند او هم در قبالش اطعامی کند و دعایی بخواند.
عناصر سفره
غذا
آتش
دعا
بایدها و نبایدها
شباهت
سفره های نذری دارای شباهتهایی با یکدیگرند. این شباهتها هم به لحاظ محتوای غذایی و هم به لحاظ برخی آداب آنها است، به گونه ای که برخی مواد غذایی در همه سفره ها تکرار میشود، این مواد عبارتند از یک ماده غذایی دارای حبوبات که بیشتر مواقع آش است، یک ماده غذایی دارای آرد که بیشتر مواقع حلوا یا کاچی است، نان، سبزی. به لحاظ آداب در بسیاری از سفره های نذری مواد غذایی به شیوه گدایی از دیگران گرفته میشود. قداست افراد مزبور اهمیت دارد، لذا مسلمانان این مواد را از افراد سید یا افرادی که نامشان فاطمه است میگیرند. گذاشتن شمع بر سر سفره یکی از مشترکات بسیاری از سفره هاست که به نظر می اید آیینی برگرفته از زرتشتی باشد.
تفاوت
تنوع مواد غذایی برخی سفره ها بیشتر و برخی ساده ترند. یک سفره میتواند فقط شامل نان و پنیر و سبزی، نان و خرما یا نان و حلوا باشد، افزودن مواد دیگر بر حسب نوع سفره متفاوت است، این مواد میتواند آش، خرما، کماج، عدس پلو ، آجیل و.... باشد.
*** درحال تکمیل