سفره نذری
انداختن سفره نذری یکی از مراسمهای آئینی زنانه است که در سراسر ایران در میان مسلمانان، زرتشتیان و کلیمیان برگزار میشود.
پیشینه
به نظر می آید نذر از بقایای سنت قربانی کردن افراد زنده در برابر خداوند است. با این تفاوت که در نذر فرد بخشی از مالش را به خدا میدهد و در قبال آن درخواستش را از خداوند میگیرد. در سفره نذری این مال صرف اطعام میشود و معمولا با واسطه قراردادن یکی از شخصیتهای مقدس، فرد نذرکننده از خداوند طلب حاجت میکند، بدین ترتیب که اگر خداوند به واسطه وجاهت آن فرد مقدس درخواستش را ادا کند او هم در قبالش اطعامی کند و دعایی بخواند. در میان این شخصیتها عموما امام زادگان و همسران امامان بیشتر از خود ائمه مورد توجه بوده اند. از این رو سفره ابوالفضل، سفره حضرت رقیه، سفره امالبنین از سفره های مشهورند، هرچند سفره امام حسن و سفره حضرت فاطمه نیز انداخته میشود.
عناصر سفره
سفره دارای عناصری مادی و معنوی است.
غذا
غذا اولین عنصر مادی هر آئینی است و ظاهرا همه جشنها و آئینها در تمامی جوامع بدوی یا متمدن با اطعام همراه است. این که در هر سفره چه غذاهایی داده شود امری است که به سنتهای منطقه ای برمیگردد. اما برخی مواد غذایی در بیشتر سفره ها مشترکند، این مواد عبارتند از یک ماده غذایی دارای حبوبات که بیشتر مواقع آش است، یک ماده غذایی دارای آرد که بیشتر مواقع حلوا یا کاچی است، نان.
آتش
دعا
بایدها و نبایدها
شباهت
سفره های نذری دارای شباهتهایی با یکدیگرند. این شباهتها هم به لحاظ محتوای غذایی و هم به لحاظ برخی آداب آنها است، به گونه ای که به لحاظ آداب در بسیاری از سفره های نذری مواد غذایی به شیوه گدایی از دیگران گرفته میشود. قداست افراد مزبور اهمیت دارد، لذا مسلمانان این مواد را از افراد سید یا افرادی که نامشان فاطمه است میگیرند. گذاشتن شمع بر سر سفره یکی از مشترکات بسیاری از سفره هاست که به نظر می اید آیینی برگرفته از زرتشتی باشد.
تفاوت
تنوع مواد غذایی برخی سفره ها بیشتر و برخی ساده ترند. یک سفره میتواند فقط شامل نان و پنیر و سبزی، نان و خرما یا نان و حلوا باشد، افزودن مواد دیگر بر حسب نوع سفره متفاوت است، این مواد میتواند آش، خرما، کماج، عدس پلو ، آجیل و.... باشد.
*** درحال تکمیل