مدرسه فرانکو پرسان
مدرسه فرانکوپرسان در سال 1287 ش (1908م) به وسیله مسیو یوسف خان ریشارد (مودب الملک) تأسیس شد. مودب الملک مدرسه مذکور را ابتدا به صورت کلاس خصوصی در منزل خود تأسیس کرد که چند سال بعد به یکی از مدارس دخترانه تبدیل شد. سال ها بعد در این مدرسه شعبه پسرانه ای نیز تأسیس شد که کلاس های آن از اول متوسطه به بعد بود. شعبه دخترانه نیز کلاس متوسطه خود را در حدود سال 1295 ش تأسیس و جهت معلمی دختران را تربیت می کرد. برای نام نویسی در مدرسه، در روزنامه رعد این گونه آگهی شده بود: وزارت جلیله معارف نظر به لزوم تهیه معلمات از چند سال پیش یک عده شاگرد به مدرسه فرانکوپرسان سپرده است که برای معلمی تربیت کند. در این مدرسه که اول مدرسه متوسطه دختران است سه کلاس جهت تحصیلات متوسطه دائر و مقرر می باشد به محصلاتی که دوره ابتدایی را تمام کرده تصدیق نامه وزارت معارف را در دست دارند توصیه می شود که از روز شنبه 17 شهر ذی قعده 1334 ق (1295ش) طرف صبح به مدرسه مزبوره واقعه در محله حسن آباد خیابان مودب الملک رفته و اسم خود را در دفتر مدرسه ثبت نمایند و مشغول تحصیل شوند که انشاالله تعالی پس از اتمام تحصیلات متوسطه به گرفتن دیپلم رسمی وزارت معارف نایل گردند. در این مدرسه علاوه بر دوره تحصیلات متوسطه، دوره ابتدایی هم برقرار است. شاگردهایی که از طرف دولت سپرده شده اند از تأدیه شهریه معافند، ولی شاگردان دیگر دو سه سال اول ابتدایی ماهی یک تومان و در سالهای بعد متوسطه ماهی دو تومان می پردازند و آنهایی که مایل به تحصیل زبان فرانسه هستند در ماه یک تومان علاوه خواهند داد.
سندی در خصوص میزان اعانه به مدرسه فرانکوپرسان موجود نیست، اما به طور مسلم از دولت بودجه دریافت می کرد، زیرا در سال 1308 ش از به تعویق افتادن حواله اعانه 9 ماهه شکایت می کند و دولت نیز تعویق در پرداخت را به علت دیر رسیدن احصائیه مدرسه ذکر می کند. حقوق معلمان اعزامی از وزارت معارف نیز از همین بودجه پرداخت می شده است.
دروسی که در دوره دبیرستان مدرسه مزبور تدریس می شد شامل: فرانسه، فارسی، ریاضیات، عربی، فیزیک، شیمی، تاریخ طبیعی، تاریخ، جغرافی و انگلیسی بود. در سال 1308 ش تعداد شاگردان مدرسه دخترانه 150 نفر و پسرانه 103 نفر گزارش شده است.
این مدرسه بعد از سال های 1310 به نام میسیون لائیک فرانسه نیز خوانده شد و سپس به نام میسیون لائیک فرانسه لیسه رازی تغییر نام یافت. در سال 1934 م (1313ش) مدیر مدرسه مسیوها درخواست کرد این مدرسه به یک مدرسه شبانه روزی تبدیل شود. او در نامه خود این دلیل را آورد که: لزوم این قدم در اهمیت و وظیفه ای است که مملکت ایران برای زبان فرانسه قائل شده زیرا این زبان تنها و در میان السنه خارجه حائز درجه اول اهمیت نبوده بلکه از روی اندیشه و هنر این زبان انتخاب شده است تا وسیله مخصوص ارتباط ایران با دنیای جدید باشد و امکان این موضوع بسته به آن است که محصلین تمام اوقات با فرانسویان مربوط بوده و در تحت هدایت مخصوص آنها کار کنند.[۱]
منابع
- ↑ شیخ رضایی، انسیه (1371). مدارس فرانسوی در ایران. گنجینه اسناد. شماره 7 و8. صص96-97.