نزهت نفیسی

از دانشنامه الکترونیکی زنان
نسخهٔ تاریخ ‏۱۲ فوریهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۵:۱۴ توسط H-ghahremani (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
نزهت نفیسی، نماینده دوره بیست و یکم مجلس شورای ملی

نزهت نفیسی (1300- 1381) از نخستین زنانی است که به نمایندگی مجلس شورای ملی درآمد.

بیوگرافی مختصر نزهت نفیسی (کارنامک)، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران
اعتبار نامه نزهت نفیسی، نماینده دوره بیست و یکم مجلس شورای ملی، کتابخانه مجلس شورای اسلامی

زندگی‌نامه

نزهت نفیسی در سال 1300 در سیرجان از توابع کرمان به دنیا آمد.[۱] پدرش لقمان نفیسی پزشک و نماینده مجلس بود. وی پس از طی دوران ابتدایی و متوسطه به انگلستان و فرانسه رفت و سپس با احمد نفیسی، شهردار تهران، ازدواج کرد. او در دوره ۲۱ مجلس شورای ملی (1342 تا 1346) از بافت کرمان به نمایندگی انتخاب شد.[۲] وی یکی از شش زنی بود که پس از انقلاب سفید به مجلس شورای ملی راه یافت.[۱] در طول 4 سال دوره نمایندگی‌اش یک بار هم سخنرانی نکرد.[۳] نزهت نفیسی دارای دو فرزند به نام‌های آذر و رسول بود. آذر نفیسی (زاده آذر ۱۳۳۴ خورشیدی) نویسنده و استاد دانشگاه ایرانی مقیم آمریکا است.


فعالیت‌های سیاسی

نزهت نفیسی فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی خود را از سال 1337 آغاز کرد و پس از چندی به ریاست کمیته رفاه خانواده انجمن دوشیزگان و بانوان منصوب گردید. عضویت در جمعیت حمایت از مسلولین، حمایت از زندانیان و انجمن حمایت از زنان و کودکان [۴]، عضویت در کنگره آزاد زنان و آزاد مردان و عضویت در حزب مردم ایران در کارنامه سیاسی او بود و از همین طریق اخیر به مجلس شورای ملی راه یافت. نفیسی در جلسه مورخ 27 فروردین 1343 مجلس شورای ملی، به جای مهندس مجید عدل به سمت منشی هیئت رئیسه برگزیده شد و تا 23 مهر همان سال در این سمت باقی ماند.[۲] وی همچنین در کمیسیون همکاری مجلسین، منشی در کمیسیون امور خارجه و در کمیسیون تحقیق به همراه آقای سیدمحمد میرهادی جزو نواب رییس بود.[۳] او در سال ۱۳۸۱ از دنیا رفت.


منابع

  1. زندگی‌نامه نمایندگان زن در مجلس سنا و شورا (دوران قبل و بعد از انقلاب اسلامی) (1380). تهران: مرکز امور مشارکت زنان، واحد اطلاع‌رسانی زنان.
  2. نظری، منوچهر (1395). زنان در عرصه قانون‌گذاری ایران (۱۲۸۵ـ۱۳۹۵ش). تهران: کویر. ص205.
  3. کولایی، الهه؛ جدا، خدیجه (1397). زن در تاریخ مجلس‌های ایران. تهران: خرسندی. ص211.


پیوند به بیرون

  1. سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران
  2. مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی
  3. پژوهشکده باقرالعلوم
  4. بانک اطلاعات رجال


نویسنده: حکمت بروجردی