تفاوت میان نسخههای «سفره نذری»
Boroujerdi (بحث | مشارکتها) |
H-ghahremani (بحث | مشارکتها) |
||
سطر ۱: | سطر ۱: | ||
انداختن سفره نذری | انداختن سفره نذری یکی از مراسمهای آئینی زنانه است که در سراسر ایران در میان مسلمانان، زرتشتیان و کلیمیان برگزار میشود. | ||
=== پیشینه === | === پیشینه === | ||
به نظر | به نظر میآید نذر از بقایای سنت قربانی کردن افراد زنده در برابر خداوند است. با این تفاوت که در نذر فرد بخشی از مالش را به خدا میدهد و در قبال آن درخواستش را از خداوند میگیرد. در سفره نذری این مال صرف اطعام میشود و معمولاً با واسطه قراردادن یکی از شخصیتهای مقدس، فرد نذرکننده از خداوند طلب حاجت میکند، بدین ترتیب که اگر خداوند به واسطه وجاهت آن فرد مقدس درخواستش را ادا کند او هم در قبالش اطعامی کند و دعایی بخواند. در میان این شخصیتها عموماً امامزادگان و همسران امامان بیشتر از خود ائمه مورد توجه بودهاند. از اینرو سفره ابوالفضل، سفره حضرت رقیه، سفره امالبنین از سفرههای مشهورند، هرچند سفره امام حسن و سفره حضرت فاطمه نیز انداخته میشود. | ||
=== عناصر سفره === | === عناصر سفره === | ||
سطر ۸: | سطر ۸: | ||
==== غذا ==== | ==== غذا ==== | ||
غذا اولین عنصر مادی هر آئینی است و | غذا اولین عنصر مادی هر آئینی است و ظاهراً همه جشنها و آئینها در تمامی جوامع بدوی یا متمدن با اطعام همراه است.<ref>روحالامینی، محمود (1401). ''آیینها و جشنهای کهن در ایران امروز (نگرش و پژوهشی مردمشناختی)''. تهران: آگاه. ص93.</ref>این که در هر سفره چه غذاهایی داده شود امری است که به سنتهای منطقهای برمیگردد. اما برخی مواد غذایی در بیشتر سفرهها مشترکند، این مواد عبارتند از یک ماده غذایی دارای حبوبات که بیشتر مواقع آش است، یک ماده غذایی دارای آرد که بیشتر مواقع حلوا یا کاچی است، نان. | ||
==== آتش ==== | ==== آتش ==== | ||
سطر ۱۷: | سطر ۱۷: | ||
=== شباهت === | === شباهت === | ||
سفرههای نذری دارای شباهتهایی با یکدیگرند. این شباهتها هم به لحاظ محتوای غذایی و هم به لحاظ برخی آداب آنها است، به گونهای که به لحاظ آداب در بسیاری از سفرههای نذری مواد غذایی به شیوه گدایی از دیگران گرفته میشود. قداست افراد مزبور اهمیت دارد، لذا مسلمانان این مواد را از افراد سید یا افرادی که نامشان فاطمه است میگیرند. گذاشتن شمع بر سر سفره یکی از مشترکات بسیاری از سفرههاست که به نظر میآید آیینی برگرفته از زرتشتی باشد. | |||
=== تفاوت === | === تفاوت === | ||
تنوع مواد غذایی برخی | تنوع مواد غذایی برخی سفرهها بیشتر و برخی سادهترند. یک سفره میتواند فقط شامل نان و پنیر و سبزی، نان و خرما یا نان و حلوا باشد، افزودن مواد دیگر بر حسب نوع سفره متفاوت است، این مواد میتواند آش، خرما، کماج، عدس پلو، آجیل و.... باشد. | ||
<nowiki>***</nowiki> درحال تکمیل | <nowiki>***</nowiki> درحال تکمیل | ||
== منابع == | |||
[[رده:فرهنگ عامه]] |
نسخهٔ ۶ فوریهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۴:۰۰
انداختن سفره نذری یکی از مراسمهای آئینی زنانه است که در سراسر ایران در میان مسلمانان، زرتشتیان و کلیمیان برگزار میشود.
پیشینه
به نظر میآید نذر از بقایای سنت قربانی کردن افراد زنده در برابر خداوند است. با این تفاوت که در نذر فرد بخشی از مالش را به خدا میدهد و در قبال آن درخواستش را از خداوند میگیرد. در سفره نذری این مال صرف اطعام میشود و معمولاً با واسطه قراردادن یکی از شخصیتهای مقدس، فرد نذرکننده از خداوند طلب حاجت میکند، بدین ترتیب که اگر خداوند به واسطه وجاهت آن فرد مقدس درخواستش را ادا کند او هم در قبالش اطعامی کند و دعایی بخواند. در میان این شخصیتها عموماً امامزادگان و همسران امامان بیشتر از خود ائمه مورد توجه بودهاند. از اینرو سفره ابوالفضل، سفره حضرت رقیه، سفره امالبنین از سفرههای مشهورند، هرچند سفره امام حسن و سفره حضرت فاطمه نیز انداخته میشود.
عناصر سفره
سفره دارای عناصری مادی و معنوی است.
غذا
غذا اولین عنصر مادی هر آئینی است و ظاهراً همه جشنها و آئینها در تمامی جوامع بدوی یا متمدن با اطعام همراه است.[۱]این که در هر سفره چه غذاهایی داده شود امری است که به سنتهای منطقهای برمیگردد. اما برخی مواد غذایی در بیشتر سفرهها مشترکند، این مواد عبارتند از یک ماده غذایی دارای حبوبات که بیشتر مواقع آش است، یک ماده غذایی دارای آرد که بیشتر مواقع حلوا یا کاچی است، نان.
آتش
دعا
بایدها و نبایدها
شباهت
سفرههای نذری دارای شباهتهایی با یکدیگرند. این شباهتها هم به لحاظ محتوای غذایی و هم به لحاظ برخی آداب آنها است، به گونهای که به لحاظ آداب در بسیاری از سفرههای نذری مواد غذایی به شیوه گدایی از دیگران گرفته میشود. قداست افراد مزبور اهمیت دارد، لذا مسلمانان این مواد را از افراد سید یا افرادی که نامشان فاطمه است میگیرند. گذاشتن شمع بر سر سفره یکی از مشترکات بسیاری از سفرههاست که به نظر میآید آیینی برگرفته از زرتشتی باشد.
تفاوت
تنوع مواد غذایی برخی سفرهها بیشتر و برخی سادهترند. یک سفره میتواند فقط شامل نان و پنیر و سبزی، نان و خرما یا نان و حلوا باشد، افزودن مواد دیگر بر حسب نوع سفره متفاوت است، این مواد میتواند آش، خرما، کماج، عدس پلو، آجیل و.... باشد.
*** درحال تکمیل
منابع
- ↑ روحالامینی، محمود (1401). آیینها و جشنهای کهن در ایران امروز (نگرش و پژوهشی مردمشناختی). تهران: آگاه. ص93.