درباره

سازمان اسناد و کتابخانه ملی بر اساس اساسنامه مصوب خود تدوین، توسعه و نگهداری ابزارهای نظام‌های سازمان‌دهی دانش مانند سرعنوان‌های موضوعی فارسی، گسترش‌های رده‌بندی و اصطلاحنامه‌ها را برعهده دارد. «اصطلاحنامه فرهنگی ایران (اصفا)» و «اصطلاحنامه پزشکی فارسی» دو ابزار مهم سازمان‌دهی دانش در کشورند که در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با استاندارد مارک ایران تولید و نگهداری می‌شوند. اخیرا «اصطلاحنامه عمومی اداری ایران» نیز در این سازمان تدوین شد. این اصطلاحنامه شامل اصطلاحات عمومی است که برای اختصاص موضوع به نامه‌های اداری به‌کار می‌رود. هدف یکسان‌سازی و استفاده از واژگان کنترل‌شده در سامانه اتوماسیون‌های اداری کشور است.
امروزه در وب معنایی و داده‌های پیوندی اصطلاحنامه‌ها به‌عنوان ابزارهای مفهومی نقش پشتیبانی از جستجوهای مفهومی را ایفا می‌کنند این ابزارها می‌توانند برای بهبود قابلیت میانکش‌پذیری معنایی به‌کار روند. ضروری است تا این سازمان نسخه SKOS/RDF اصطلاحنامه‌های خود را همانند اصطلاحنامه‌های بزرگ دنیا به شکل برخط ارائه دهد و بین اصطلاحنامه‌های خود با اصطلاحنامه‌های مرتبط در دنیا پیوند برقرار کند.
ما برای پیاده‌سازی اصطلاحنامه‌های سازمان در چارچوب‌های وب معنایی Skos/RDF از نرم‌افزارهای منبع‌باز Vocbench وSkosmos و برای اعتبارسنجی‌های محتوایی و فنی داده‌ها از Skos play بهره برده‌ایم. این پروژه بدون تخصیص بودجه، با اتکا به دانش متخصصان داخلی و در راستای هدف ارتقای جایگاه حاکمیتی کتابخانه ملی ایران به نتیجه رسید. این مهم میسر نبود به‌جز عشق به کتابخانه ملی .

login